English information page
vc Majella

Dames 3 wint de Majella Cup 2018-2019!

Met de titel is het belangrijkste nieuws natuurlijk al publiek gemaakt, niet te vergeten dat op social media de animatie van de trofee al gepresenteerd is. Maar hoe heeft Dames 3 het nu voor elkaar gekregen om die felbegeerde Majella Cup binnen te halen? Want, zoals het met belangrijke verkiezingen wel vaker gaat, de methode die gehanteerd is om de winnaar te bepalen, is tot op dit moment ondoorzichtig en geheim geweest. Tijd om eens uit de doeken te doen hoe de eenkoppige jury op objectieve wijze heeft kunnen deduceren welk team nou de beste prestatie heeft neergezet.

Het geheim tot een juiste vergelijking van teams ligt in de statistieken. Want zoals in de Varia al gememoreerd: elk kampioenschap en elke prestatie heeft zo zijn waarde. Dat Dames 3 een jaar nadat ze het nét niet redden om te promoveren via de PD het kampioenschap binnenhalen, dat is heel veel waard. En voor de speelsters zelf betekent het natuurlijk nog veel meer. Hetzelfde geldt voor Dames 2 en Heren 3. Waarmee ook meteen het podium van de Majella Cup 2018-2019 bekend is. Want natuurlijk staan onze kampioenen, naast dat ze hun eigen poule wonnen, fier aan kop in deze schaduwcompetitie.

Het hele seizoen worden er al statistieken bijgehouden. Zoals je hierboven kunt zien gaat dat op basis van vele variabelen. Om de strijd om de Majella Cup zo objectief mogelijk te maken, is besloten te kijken naar percentages die gemeten zijn. In dit geval zijn dat dus: gewonnen wedstrijden, gepakte aantal punten, gewonnen sets en gewonnen rally’s. Een gemiddelde daarvan kan een mooie weergave zijn van hoe een team over een heel seizoen heeft gepresteerd.

Maar dan ontbreekt er een waardetoekenning aan hoe vaak er bijvoorbeeld gewonnen is met 4-0. Uit het aantal gewonnen sets blijkt wel iets, maar niet hoe moeilijk het is om je elke keer weer op te laden voor een vierde set tegen een tegenstander die je niet uitdaagt. Want iedereen weet hoe lastig het is om elke set het beste van jezelf te geven.

De introductie van een vijfde element was daarom nodig om het ‘Majella Cup-quotiënt’ te berekenen: Wedstrijdquotiënt. Zoals hierboven uitgelegd wordt er waarde toegekend aan de behaalde uitslag. Een 4-0 zege telt drie keer mee, een 3-1 twee keer en een 3-2 telt een keer mee. Maar om het eerlijk te houden tellen verloren wedstrijden in dezelfde factor mee, maar worden die van het totaal afgehaald.

Aangezien Dames 2 dit seizoen vijftien keer met 4-0 heeft gewonnen (wat uitermate knap is), telt dat voor hen flink mee. Aan de andere kant, die ene keer 4-0 verlies telt ook hard mee (wie coachte er toen ook alweer?). En voor Dames 3 geldt dat zij door hun ongeslagen status geen aftrek hebben in het wedstrijdquotiënt. 

Waar resulteert het dan allemaal in? Want we hebben nu vijf objectieve categorieën. Vijf variabelen waarin de maximale score 100% is. En dus zijn die te middelen. Hieronder kun je zien hoe dicht het bij elkaar ligt. Sterker nog: op de laatste avond had zowel Dames 2 als Dames 3 nog uitzicht op de winst in de Majella Cup! Maar die laatste 4-0 winst van Dames 3 bracht hen de eindzege. Waarmee een felicitatie voor de allereerste winst in de Majella Cup op zijn plaats is: GEFELICITEERD!