English information page
vc Majella

De Majella Cup: wie gaat er aan de leiding?

Nieuw Jaar, nieuwe competitie: de Majella Cup! Wat is het en hoe kun je er punten voor verdienen? Nou, dat is nog niet zo gemakkelijk. Daarvoor dien je een ingenieus statistiekenprogramma los te laten op de resultaten behaald door de teams van Majella. En dan nóg moet er een oordeel gevormd worden over de gepresenteerde cijfers, want niet alle getallen brengen de juiste informatie. Vandaar dat we hieronder een uiteenzetting doen van de totstandkoming van de huidige top-3 in de strijd om de Majella Cup 2018-2019.

We zijn nog niet halverwege het seizoen (van de 210 wedstrijden in de competitie hebben we er pas 98 gespeeld), maar zo’n jaarwisseling geeft een mooie gelegenheid om eens verder te kijken naar de resultaten tot nu toe. Eerst in algemene zin; we winnen als Majella 70 van de 98 tot nu toe gespeelde wedstrijden. Dat is ruim 71%! We hebben precies twee keer zoveel sets gewonnen als verloren (272 om 136) en in 53,51% van de rally’s die we aanvangen wordt er aan het eind een bordje aan onze kant omgedraaid. Indrukwekkende cijfers!

Aantal behaalde punten
Dan de strijd om de Cup. Met zoveel variabelen om op te rangschikken is het lastig om op basis van een enkele categorie een koploper aan te wijzen. Want als we puur kijken naar het behaalde aantal punten is Dames 2 de ploeg die het beste presteert. 46 Punten uit 10 wedstrijden, indrukwekkend. Dames 6 staat in dat rijtje tweede, maar heeft voor de 42 punten die ze hebben behaald wel 11 wedstrijden nodig gehad. Per wedstrijd is dat een lager gemiddelde dan bijvoorbeeld Dames 3, dat 41 scoort uit 10. Een goede graadmeter, maar niet zaligmakend.

Klik voor grotere weergave, pagina terug klikken om terug te gaan naar artikel

Percentage gewonnen wedstrijden
Een andere, en zeer belangrijke, scheidingsfactor is het aantal wedstrijden dat teams in winst weten om te zetten. Zo is er een team dat tot nu toe nog geen wedstrijd heeft verloren: Dames 3! Na alle tien hun wedstrijden konden zij de victorie kraaien, uitzonderlijk hoog niveau. Dat blijkt ook wel als je ziet dat het team dat de meeste punten binnenhaalt wel al een keer heeft verloren. Dames 2 staat daar dan ook op een tweede plaats. Heren 4 heeft pas 8 wedstrijden gespeeld en verloor alleen de eerste, wat ze een winstpercentage van 88% oplevert.

Percentage behaalde punten (wedstrijdpunten, max 5 per wedstrijd)
Deze categorie geeft aan welk deel van de beschikbare punten je als team hebt bemachtigd in de tot nu toe gespeelde wedstrijden. Zo kun je in 10 wedstrijden maximaal 50 punten scoren, wat je 100 procent oplevert. Geen verrassing dat Dames 2 hier bovenaan staat, ze verloren pas 4 sets. Toch doet Dames 3 het niet slecht met 82%, gevolgd door Heren 4 met 78%.

Setquotiënt
De waarde van het aantal gewonnen sets gedeeld door het aantal verloren sets, dat is het setquotiënt dat de Nevobo gebruikt om een beslissing te forceren als twee teams gelijk in punten eindigen. Als vereniging staat we op precies 2, wat een heel mooi gemiddelde is. Met 37 sets voor en slechts 4 tegen is Dames 2 ook in deze categorie koploper. Gevolgd door Dames 3 en Dames 6 die allebei meer dan drie keer zoveel sets winnen dan verliezen.

Percentage gewonnen rally’s
Als laatste waarde voor deze krachtmeting hebben we gekeken naar het percentage van de rally’s die we in winst weten om te zetten. Daarin steekt wederom Dames 2 er met kop en schouders bovenuit, ze scoren een fantastische 60,9%. Daarachter ligt het dicht bij elkaar, maar Heren 3 is de nummer 2 in deze rubriek. Ze winnen 663 van de 1177 gespeelde punten. Dames 3 is hier derde, zij staan op 55,8% rallywinst.
Leider in de stand om de Majella Cup
Wie leidt dan die Majella Cup? In dit geval rekenen we in grote mate mee dat Dames 2 in alle rubrieken de leiding heeft, behalve in het percentage gewonnen wedstrijden. En één mindere wedstrijd op een dag dat blessures en werk roet in het eten gooien is lullig. Dus gaat Dames 2 aan de leiding in de strijd om de Majella Cup 2018-2019! Dames 3 volgt uiteraard met plek 2, met alleen maar groene cijfers achter hun naam doen ze het natuurlijk uitstekend. Heren 4 staat overall derde, ze laten Dames 6 en Heren 3 net achter zich.

Hoe staat jouw team ervoor? Check snel alle grafieken!